Docent

Bart A.J. Schouten
Bart A.J. Schouten
Eigenaar Sportholistics

Als mens achter Sportholistics ligt mijn basis in het onderwijs. In 2002 verrijkte ik mij door het behalen van een prachtige start certificatie als 1ste graad docent lo, het mooiste beroep denkbaar voor mij. Naast de didactiek en methodiek en buiten de praktijkvakken om werd op de Alo Groningen (HBO) veel aandacht besteed (vond ik) aan o.a. psychologie, anatomie en fysiologie. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik met een sterk fundament het werkveld heb betreden, door de kennis en kunde opgedaan tijdens deze 4 mooie studie jaren, aangevuld met o.a. eerder behaalde MBO SWP/SCW en naderhand met (P)MRT Post HBO van Inholland. In de ruim 15 jaar dat ik zelf voor de klas stond is deze fundamentele basis nog extra versterkt. Door het werken binnen een (diverse) vaksectie(S) en het werken met natuurlijk het prachtige unieke van elke leerling, hun ouders, een veelheid aan collegea en sportaanbieders, betrokken (zorg) instellingen (LWOO) etc. geloof ik oprecht dat deze ervaring enorm heeft bijgedragen aan mijn manier van l(esg)even en het overdragen van benodigde (bewegings)vaardigheden en (levens) lessen. Duizenden leerlingen, studenten en ‘clienten’ hebben mij geleerd dat iedereen eigen behoeften, competenties, valkuilen en kenmerken heeft. Elk mens heeft de intrinsieke behoefte te ontwikkelen, groeien en ontdekken. Ik geloof sterk in het inspireren en stimuleren van deze behoefte door ‘te zijn’. Vanuit mijn zijn geef ik veel ruimte en verantwoordelijkheid in het eigen (leer)proces waarbij vertrouwen en positieve impuls verrijken en aanzetten tot zelfontwikkeling. Negatieve, niet opr(echt) contact een onderwijs onderbouwende dynamiek veroorzaakt.

Het investeren in de band werkt m.i. optimaal door simpelweg ‘positief’ te geven bij gewenste prikkels, en het ‘negeren’ van ongewenste signalen. Hierbij is het ten alle tijden behouden van ‘de veiligheid’ een pré ten opzichte van alle betrokkenen. Alleen in vertrouwen kan een mens zich vrij voelen in het ontdekken, leren, uitvinden, onderzoeken en dus groeien.

Als docent (coach, trainer)  heb ik veel positief resultaat geboekt met het aanbieden van ‘een beter alternatief’, waarbij de leerling eigenlijk zelf kan zien, ervaren dat het behalen van een resultaat op meerdere manieren kan, wat weer uitnodigt tot meer tolerantie en flexibiliteit = een prettiger omgang, meer ontspannen en betere leerprestaties.

Mbt de leerprestaties zie ik mijn rol als LO docent als een verlenging in het mentaal, sociaal/ emotioneel en cognitief verstevigen van ieders aangeboren neiging tot zelfvoltooiing.

Wat Gymleraar,…:

Naast de diverse holistische run, jump en bootcamp’s ben ik als 1ste graad docent als freelance invaller inzetbaar om   het (vele) uitvallen van lessen LO te beperken. Het geven van lessen LO, icm de PTA’s (en zorgplannen) die behaald moeten worden heeft jarenlang mijn voornaamste aandacht gehad. Vanuit Sportholistics blijf ik dmv freelance basis erg graag betrokken binnen het onderwijs. Naast reguliere (altijd bijzondere!) lessen LO, geef ik Topscore Fit lessen op o.a. het Luca College en de Amsterdamse Mavo. Hierbij werk ik met een zelf samengesteld programma (icm individuele handelingsplannen) met raakvlakken binnen psycho motorische remedial teaching, voeding/ verzorging, gewichtsmanagement, sociaal/ emotionele training, conflict hantering en meer.

Ik heb een hart voor elke individuele leerling, en hierdoor realiseer ik de benodigde band om hen zich prettig te laten voelen en te ontwikkelen. Soms moet hiervoor wat conflict, strijd of ‘trauma’ aangepakt worden,…dat is prachtig. Ik ben dankbaar voor alle lessen die ik zelf heb mogen/ moeten doormaken,…